Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
+36 30 328 8992

Mit tegyek, hogy ne fagyjon el a vízórám?

Mit tegyek, hogy ne fagyjon el a vízórám?

Minden évben sok családnak hatalmas gondot és költségeket jelent a hideg okozta vízóra szétfagyása. Felelőtlenség azt gondolni, hogy a téli hónapokban csak néhány napig tartó kemény fagy tönkre teheti a vízóránkat és nem kell ezzel foglalkozni, úgyis csak mende-monda... Bizony érdemes odafigyelni, mert egy kis odafigyeléssel és minimális beruházással, gyakorlatilag munka nélkül mentesíthetjük magunkat a macerás és költséges procedúra alól. 

Az elfagyott vízórák minden évben rengeteg családnak okoznak bosszúságot és nem utolsó sorban nagyon komoly anyagi veszteséget. Sokan nem is gondolnak arra, hogy elfagyhat a vízóra, de sajnos minden télen van néhány nap, amikor olyan kemény fagyok vannak, hogy a szigeteletlen vízórák nem tudnak ellenállni. A vízóra pótlása elkerülhetetlen és sajnos az ilyen jellegű „természeti katasztrófák” okozta fagykárt minden esetben a fogyasztóra terhelik. Ez a költség több tízezer forintra is rúghat és emellett nem elhanyagolható az elfolyt víz költsége sem. Az anyagi kiadások mellett elég macerás az új vízóra pótlása, bekötése és ez mind-mind sok időt igényel. Ez a bosszúság nem hiányzik senkinek Karácsony környékén, vagy az Új év kezdetén elég rossz ómen.

Többféle módszer van, amivel sokan igyekszünk megóvni a vízórát. Minden télen, amikor már érzékeljük a komoly fagyokat, eszünkbe jut, hogy van egy vízóránk, valamit rá kellene dobni, nehogy szétvesse a fagy. Ilyenkor pánikszerűen előkerülnek a kartonpapírok, a hungarocell darabok, a kinőtt, tönkrement ruhadarabok és próbálunk okosan, MacGyver módjára vízóra szigetelést hekkelni. Vagy a vízórát bugyoláljuk be, de van, hogy a vízakna fedelét próbáljuk alulról szigetelni. Az esetek többségében bejön, de aki csinálta már, tudja, hogy ez azon kívül, hogy nem szakszerű nem a legszebb és nem is a legpraktikusabb módja a szigetelésnek.

2017-ben közel 10 000 vízóra fagyott szét. Erről bővebben itt olvashat.

Ekatherm vízóra szigetelés

A német Sebald gyártó piacra dobott egy nagyon egyszerű és nagyszerű terméket, ami kifejezetten vízórák szigetelésére alkalmas. Tökéletesen megelőzhető a vízóra szétfagyása. A polietilén alapú szigetelő „doboz” pontosan illeszkedik a vízórára, praktikus ablakocskája egyszerűen eltávolítható, így a leolvasás is egyszerű a szigetelés megbontása nélkül. A vízóra szigetelés  bármikor le- és felszerelhető, egy esetleges vízóra csere alkalmával sem okoz bosszúságot, nagyon egyszerűen, néhány mozdulattal eltávolítható, majd felrakható az új órára. Az Ekatherm szigeteléssel nem kell aggódnunk, egészen nyugodtak lehetünk, a vízóránk biztonságban van a legkeményebb fagyok idején is.

 

A vízművek is kiadta legfrissebb felhívását, miszerint fel kell készülni a télre, védekezni kell a fagy ellen. Ők is mutatnak néhány trükköt a vízóra és a vízóra akna szigetelésére. A teljes cikket itt olvashatja: Fővárosi Vízművek - Védekezzünk a fagy ellen!